Luin tuossa viikonloppuna Sitran uuden Megatrendit 2020 jukaisun. Teos on niin sanottu päivitys Megatreidit 2017 julkaisuun, joten trendit itsessään eivät ole kovin uusia, mutta kaikki trendit ovat vahvistuneet. Sitrahan on julkaissut Megatredit teostaan vuodesta 2011. Sitran megatrendit 2020 ovat:

  1. Ekologisella jälleenrakennuksella on kiire
  2. Verkostomainen valta voimistuu
  3. Väestö ikääntyy ja monimuotoistuu
  4. Talousjärjestelmä hakee suuntaa
  5. Teknologia sulautuu kaikkeen

Aika tuttuja asioita kaikille meille, jotka seuraamme maailman menoa. Mitä nämä trendit tulevaisuudessa tarkoittavat ja miten nämä hoidetaan on se iso asia. Sitran mielestä vaikeusastetta lisää myös näiden trendien väliset jännitteet. Kaikki vaikuttaa kaikkeen. Lukekaa ihmeessä raportti jos on aikaa.

Mikä minua liikkeenjohtajana tässä kiinnostaa on tällaisen julkaisun käyttäminen liiketoiminnan strategiatyössä tai liikeideoiden mietinnässä. Tällainen julkaisu antaa näkemyksellisyyttä yrityksen tulevaisuuden vision muodostamiseen. Myös uusia liikeideoita tai liiketoiminta-alueita voi löytää jukaisua lukiessa. On selvää, että näkemyksellisyys on merkittävin tekijä yritysten menetykseen takaamiseen. Tästähän meillä on on yritysmaailmassa esimerkkejä vaikka kuinka paljon.

Poliittisilla päättäjillä on suuri vastuu megatrendien hoitamisessa. Poliittinen päätöksenteko on vain nyt hidasta ja vain neljän vuoden perspektiivillä tehtyä, joten valtavia neronleimauksia ei sieltä tule. Tästä on erittäin hyvä esimerkki se, että esimerkiksi ympäristöteknologian kehittämistä johtavat tällä hetkellä yritykset. Yritykset innovoivat ja kehittävät teknologioita ja palveluja maapallon pelastamiseksi huomattavasti kovemmalla vaudilla kuin poliittiset päättäjät tekevät päätöksiä. Tämähän nähtiin jo viime maailman ilmastokokouksessakin. Siis vain vauhtia innovointiin yrityksissä näidenkin viiden megatrendin pohjalta eikä missään tapauksessa kannata odotella liikoja poliittisia päätöksiä.

Timo Chrons

Jaa tämä artikkeli

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

Lisää luettavaa

Henkilöstö - yrityksen voimavara
Blogi

Merituulen HR-palvelut

Vahvuuteni löytyvät HP- ja taloushallintopuolta. Aikaisemmat työtehtäväni useissa organisaatioissa ovat antaneet minulle näkemystä millainen HP-palvelujen tuottaja minun kannattaisi olla. Keskityn ensinnäkin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin

Blogi

Sitran Megatrendit

Luin tuossa viikonloppuna Sitran uuden Megatrendit 2020 jukaisun. Teos on niin sanottu päivitys Megatreidit 2017 julkaisuun, joten trendit itsessään eivät ole kovin uusia, mutta kaikki